fbpx
Szukaj
open close

Wątróbka drobiowa z ananasem duszona w mleku kokosowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz13-3-6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Wątróbka drobiowa z ananasem duszona w mleku kokosowym

Przygotowanie

  • Cebulę obrać i pokroić.
  • Ananasa obrać, pokroić w plastry około dwucentymetrowe i potem nożykiem naokoło odciąć skórę i okrągły twardy środek plastra
  • Rozgrzać dużą patelnię (najlepiej taką wysoką), na suchą patelnię wrzucić wątróbki a następnie dodać tłuszcz, przykryć, smażyć przez 2-3 min
  • Następnie delikatnie podnieść pokrywkę, przewrócić wątróbki na drugą stronę
  • Dorzucić pokrojoną cebulę, przykryć, smażyć przez 2 min
  • Dorzucić pokrojonego ananasa i zalać mlekiem kokosowym, a następnie przykryć pokrywką i dusić 10 min; podnieść pokrywkę i dopiero teraz doprawić solą i pieprzem.
  • Płyn zredukować/odparować, aż powstanie sos, ułożyć wszystko na talerzu, polać sosem i udekorować świeżą bazylią

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy stosować pieprzu czarnego.

Wątróbka jest bardzo odżywcza. Przeczytaj na ten temat więcej w Poradniku dietetycznym. Szukaj artykułu pt. „Wątróbka to multiwitamina”.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne przepisy na przyrządzenie wątróbki.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Indyk wątróbka (240 g)
  • Ananas (160 g)
  • Mleko kokosowe (125 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Wątróbka drobiowa + sałatka warzywna

Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy wątróbkę, po 30 sekundach dodajemy smalec i por. Przykrywamy pokrywką i smażymy 2-3 minuty. Obracamy wątróbkę na (…)

WIĘCEJ >

Wątróbka drobiowa z cebulką i zieloną sałatką

Wątróbkę dokładnie myjemy i oczyszczamy Przecinamy na mniejsze kawałki (połówki) Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni Wątróbkę dodajemy (…)

WIĘCEJ >

Wątróbka duszona w gruszkach z ziemniakami

Wątróbkę kładziemy na ręcznik papierowy, żeby woda/sok/krew nie pryskała nam na patelni Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie (…)

WIĘCEJ >

Pieczone jabłka nadziewane gotowana wątróbką z gruszkami

Wątróbkę wkładamy do małego garnka, zalewamy gorącą wodą Gotujemy 10 min Gruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek, (…)

WIĘCEJ >