Warzywny mix z sezamem
Warzywny mix z sezamem
Przygotowanie
- Marchew i por obieramy
- Wszystkie warzywa kroimy na kawałki podobnej wielkości
- Rozgrzewamy patelnię
- Wsypujemy sezam i prażymy przez ok. 2-3 minuty, a następnie przenosimy do miski
- Na patelnię wlewamy bulion, dodajemy marchew z selerem i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 3 minuty (na małym ogniu)
- Dodajemy pozostałe warzywa, sos sojowy wraz z octem, mieszamy i gotujemy przez ok. 8-10 minut (na małym ogniu, do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie)
- Warzywa nakładamy na talerze, skrapiamy tłuszczem i posypujemy sezamem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia warzyw.
Do sporządzenia tego przepisu możesz użyć dowolnych, ulubionych warzyw.
Autor
Lista składników
- Marchew (200 g)
- Cukinia zielona (150 g)
- Papryka żółta (150 g)
- Papryka czerwona (150 g)
- Groch cukrowy (150 g)
- Bulion jarski (125 ml)
- Seler naciowy (100 g)
- Por (100 g)
- Sezam biały (10 g)
- Sos sojowy (10 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
- Olej sezamowy ekologiczny (3 ml)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.