Warzywne pakory
Warzywne pakory
Przygotowanie
- Marchew obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Cukinię i pieczarki kroimy w drobną kostkę, a następnie przenosimy do miski
- Zieleninę i chili drobno siekamy, a następnie przenosimy do miski i całość dokładnie mieszamy
- Do osobnej miski wsypujemy mąkę z sodą i mieszamy, po czym robimy pośrodku zagłębienie, wlewamy wodę i mieszamy składniki tak, aby powstało gęste ciasto bez grudek
- Dodajemy warzywa i ponownie dokładnie mieszamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy porcję ciasta i smażymy placki przez ok. 2-4 minuty z każdej strony
- Talerz wykładamy ręcznikiem papierowym
- Usmażone placki kładziemy na papier, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu
- Placki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Cukinia zielona (300 g)
- Pieczarka (świeża) (100 g)
- Mąka z ciecierzycy (100 g)
- Marchew (45 g)
- Chili (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Woda (30 ml)
- Kolendra (świeża) (6 g)
- Soda oczyszczona (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.