Warzywa z sosem krewetkowym
Warzywa z sosem krewetkowym
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Krewetki dokładnie oczyszczamy
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- W rondlu podgrzewamy tłuszcz
- Dodajemy mąkę, mieszamy i podgrzewamy do momentu, aż zbrązowieję
- Dodajemy cebulę, mieszamy i dusimy przez ok. 4-5 minut (do miękkości)
- Dolewamy mleko, dodajemy krewetki, sos ostrygowy, sok z cytryny i przyprawy (chili), mieszamy i dusimy przez ok. 15 minut
- Dodajemy ser, mieszamy i dusimy do momentu, aż się nie roztopi
- Brokuł i kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 4-5 minut, a następnie odcedzamy
- Na talerze nakładamy warzywa i polewamy sosem krewetkowym
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z krewetkami.
Autor
Lista składników
- Mleko kokosowe (310 ml)
- Krewetka koktajlowa (świeża) (95 g)
- Ser żółty (80 g)
- Cebula (75 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Mąka kokosowa (35 g)
- Sok z cytryny (bio) (18 ml)
- Sos ostrygowy (2.5 g)
- Chili w proszku (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.