Warzywa w sosie a’la beszamelowym
Warzywa w sosie a’la beszamelowym
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W małym garnku podgrzewamy mleko kokosowe z masłem. Dodajemy przyprawy.
- Mleko mieszamy co jakiś czas, w tym czasie kroimy w cienkie plasterki bakłażana i cukinię.
- W naczyniu żaroodpornym układamy połowę talarków. Roztrzepujemy dwa jajka w misce i wylewamy na warzywa.
- Mleko z przyprawami zdejmujemy z ognia, dodajemy mąkę jaglaną i energicznie mieszamy tak, aby nie było grudek.
- Sos wylewamy na warzywa, a na nim układamy kolejną warstwę talarków.
- Z wierzchu zapiekankę możemy posypać solą i skropić oliwą (opcjonalnie).
- Pieczemy przez 1 godzinę.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Cukinia zielona (600 g)
- Mleko kokosowe (400 ml)
- Bakłażan (230 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Mąka jaglana (50 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.