Udka w pomidorach i rozmarynie
Udka w pomidorach i rozmarynie
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Na patelni rozgrzewamy 2/3 ilości tłuszczu
- Kładziemy udka i obsmażamy przez ok. 4-5 minut z każdej strony (udka najlepiej smażyć partiami), a gdy nabiorą złocistego koloru – przenosimy do naczynia żaroodpornego
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
- Oliwki kroimy w cienkie plasterki
- Na czystej patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy zieleninę (rozmaryn), dolewamy wino i gotujemy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy pomidory, ziemniaki i oliwki, dolewamy bulion i dokładnie mieszamy
- Udka polewamy sosem pomidorowym i wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia udek.
Autor
Lista składników
- Kurczak udko (1920 g)
- Pomidor w puszce (400 g)
- Ziemniak (150 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Bulion mięsny (100 ml)
- Wino białe wytrawne (45 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Oliwki czarne (30 g)
- Czosnek (10 g)
- Rozmaryn (świeży) (8 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.