fbpx
Szukaj
open close

Udka kurczaka z cytryną i czosnkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdb4ed906-c422-42b2-bf77-d6901d02216d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udka kurczaka z cytryną i czosnkiem

Przygotowanie

  • Udka obieramy ze skóry i przenosimy do miski
  • Czosnek obieramy i dodajemy do miski z udkami
  • Do miski z udkami dodajemy tłuszcz, sok i skórkę z cytryny oraz przyprawy (liście laurowe) i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 6 godz.
  • Po tym czasie wyciągamy miskę z lodówki i odkładamy na ok. 30 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Udka wykładamy na blachę, polewamy marynatą i posypujemy posiekaną zieleniną oraz przyprawami (solą i pieprzem) i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 1 godz. (co ok. 20 minut obracamy udka na drugą stronę)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia udek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak udko (1920 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Czosnek (20 g)
  • Sok z cytryny (bio) (18 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Cytryna – skórka (6 g)
  • Liść laurowy (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Udka w pomidorach i rozmarynie

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Na patelni rozgrzewamy 2/3 ilości tłuszczu Kładziemy udka i obsmażamy przez ok. 4-5 (…)

WIĘCEJ >

Udka kurczaka z parmezanem

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z serem Piekarnik rozgrzewamy do (…)

WIĘCEJ >

Miodowe udka kurczaka

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Udka wkładamy do naczynia żaroodpornego (naczynie powinno być na tyle duże, żeby udka (…)

WIĘCEJ >

Udka z kurczaka pieczone z ananasem

Dzień wcześniej: udka z kurczaka płuczemy, obtaczamy w przyprawach Ananasa kroimy na kawałki o wielkości 2-3 cm Udka z kurczaka (…)

WIĘCEJ >

Miodowo-musztardowe udka z kurczaka

W misce mieszamy wszystkie przyprawy, W tak powstałej marynacie obtaczamy udka z kurczaka, zostawiamy w lodówce na 2 godziny. Ustawiamy (…)

WIĘCEJ >