fbpx
Szukaj
open close

Tortille z kurczakiem i kukurydzą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4038dd38-061c-4e7a-a30b-02c89459d71d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Tortille z kurczakiem i kukurydzą

Przygotowanie

  • Mięso dokładnie oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy przyprawami z każdej strony (solą, pieprzem i papryką)
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i grillujemy przez ok. 6-7 minut z każdej strony
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Do miski wsypujemy odsączoną kukurydzę, dodajemy ser i dokładnie mieszamy
  • Mięso kroimy w drobną kostkę (lub paski)
  • Połowę ilości tortilli kładziemy na blat, nakładamy mięso, ser z kukurydzą, przecier oraz zieleninę i przykrywamy pozostałymi plackami tortilli, tworząc w ten sposób „kanapki”
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 160 st. C
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Kładziemy na nią po kolei placki i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony
  • Następnie przenosimy placki na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 3-5 minut (w tym czasie smażymy pozostałe placki)
  • Przed podaniem kroimy placki na ćwiartki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia tortilli.

Tortillę możesz podawać z ulubionym sosem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Tortilla (560 g)
  • Ser twarogowy krowi (200 g)
  • Kukurydza w zalewie (słoik) (200 g)
  • Przecier pomidorowy (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa, Piekarnik, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Zapiekane tortille z kurczakiem

Mięso gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do dwóch, osobnych misek Pomidory (…)

WIĘCEJ >

Tortille z kurczakiem

Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski Dodajemy śmietanę, mieszamy i odstawiamy Papryki kroimy w kostkę (gniazda nasienne usuwamy) Cebulę (…)

WIĘCEJ >

Tortilla kukurydziana

Do miski wsypujemy mąkę, sól oraz wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto (w razie potrzeby dolewamy więcej wody) Z uzyskanego ciasta (…)

WIĘCEJ >

Omlet paprykowy w tortilli

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy tłuszcz (olej), dolewamy ciepłą wodę (wody powinniśmy dolać tak dużo, aby uzyskać niezbyt rzadką konsystencję) (…)

WIĘCEJ >

Tortilla z omletu z gyrosem z kurczaka i sałatką

Nadzienie Kurczaka kroimy w paseczki Cebulę i czosnek kroimy w półksiężyce Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kurczaka Zasmażamy 2 min (…)

WIĘCEJ >