fbpx
Szukaj
open close

Tort bezowo-truskawkowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c659cafd5-254a-4611-a646-b35ec12373df
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Tort bezowo-truskawkowy

Przygotowanie

Tort bezowo-truskawkowy

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • W młynku do kawy mielimy cukier
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy go tłuszczem
  • Na papierze rysujemy okrąg o średnicy 20 cm
  • Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli
  • Cały czas ubijając, stopniowo dodajemy po łyżce cukru, aż powstanie sztywna, błyszcząca piana
  • Dodajemy ocet oraz mąkę i miksujemy
  • Na okrąg wykładamy masę
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut
  • Następnie zmniejszamy temp. do 140 st. C i pieczemy przez ok. 75-80 minut
  • Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim bezę, aż do ostygnięcia
  • Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy w ćwiartki
  • Na blat bezowy wykładamy truskawkowe lody i dekorujemy truskawkami

Błyskawiczne lody truskawkowe

  • Truskawki wrzucamy do blendera i blendujemy na jednolity mus
  • Dodajemy pozostałe składniki i ponownie blendujemy
  • Przed podaniem wkładamy lody na kilka minut do zamrażarki

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia tortów.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

Tort bezowo-truskawkowy

  • Cukier trzcinowy (200 g)
  • Truskawka (100 g)
  • Jajo białko (90 g)
  • Mąka ziemniaczana (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (3 ml)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Błyskawiczne lody truskawkowe

  • Truskawka mrożona (500 g)
  • Jogurt naturalny (150 g)
  • Miód lipowy (120 g)
  • Sok z cytryny (bio) (1.5 ml)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender kielichowy, Deska, Mikser, Młynek elektryczny, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Tort czekoladowy bez mąki z sosem z owoców jagodowych

Tort Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Boki i dno tortownicy smarujemy tłuszczem, wykładamy papierem do pieczenia i ponownie (…)

WIĘCEJ >

Bezy z bananami i syropem klonowym

Banany obieramy i kroimy w plasterki Truskawki kroimy na pół (szypułki usuwamy) Piekarnik nagrzewamy do temp. 120 st. C Z (…)

WIĘCEJ >

Świąteczny tort marchewkowy

Mąkę z migdałów ziemnych przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy skrobię (z tapioki lub maranty), sodę oczyszczoną i wszystkie przyprawy (…)

WIĘCEJ >

Tort mandarynkowy z kremem czekoladowym

Ciasto: Pieczemy 3 takie same ciasta, czyli składniki dzielimy na 3 części Mandarynki gotujemy przez 8 min i zalewamy zimną (…)

WIĘCEJ >