Tofu z chilli i orzeszkami
Tofu z chilli i orzeszkami
Przygotowanie
- Wszystkie składniki na sos mieszamy razem i odstawiamy do „przegryzienia”.
- Tofu kroimy na plastry grubości ok. pół centymetra, doprawiamy solą i pieprzem, następnie obtaczamy w mące każdy plaster i smażymy z każdej strony na złoty kolor.
- Obsmażone tofu polewamy sosem, posypujemy orzeszkami i posiekaną papryczką chilli oraz świeżymi listkami kolendry.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Sosu możemy użyć jako marynatę i zamarynować w nim tofu jeszcze przed obsmażeniem.
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne potrawy z wykorzystaniem z tofu – koniecznie do nich zajrzyj.
Autor
Lista składników
Tofu
- Tofu naturalne (400 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (75 g)
- Mąka żytnia (45 g)
- Orzech ziemny (30 g)
- Chili (20 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Kolendra (świeża) (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Sos
- Sos sojowy (50 g)
- Ocet ryżowy (12 ml)
- Cebula dymka (10 g)
- Czosnek (10 g)
- Cukier trzcinowy (10 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.