fbpx
Szukaj
open close

Tartaletki ze śliwkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c455dc5c9-2460-45e4-80ab-2abfb527995d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Tartaletki ze śliwkami

Przygotowanie

  • Mirabelki kroimy na pół
  • Śliwki kroimy w ćwiartki (pestki usuwamy)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Foremki smarujemy tłuszczem
  • Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 3 mm i wykrawamy z niego krążki (ilość krążków zależy od ilości porcji) o średnicy trochę większej od średnicy foremek
  • Dno i boki foremek wykładamy ciastem i dociskamy palcami, aby dobrze przylegało
  • Spód ciasta nakłuwamy widelcem
  • W foremkach układamy mirabelki i śliwki
  • Miód wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści
  • Mirabelki i śliwki równomiernie polewamy płynnym miodem
  • Tartaletki posypujemy słodzikiem i wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut
  • Płatki migdałowe prażymy na patelni przez ok. 1-2 minuty
  • Gotowe tartaletki posypujemy płatkami migdałowymi i odkładamy do ostygnięcia
  • Ostygnięte tartaletki wyciągamy z foremek i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia tartaletek.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 6
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Mirabelka (250 g)
  • Śliwka (świeża) (250 g)
  • Ciasto francuskie (250 g)
  • Miód lipowy (72 g)
  • Płatki migdałowe (20 g)
  • Cukier trzcinowy (15 g)
  • Olej słonecznikowy ekologiczny (8 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Foremki na tartaletki, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Rondel, Stolnica, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Tartaletki z pomidorami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę na babeczki smarujemy tłuszczem Z ciasta francuskiego wykrawamy kółka o średnicy ok. (…)

WIĘCEJ >

Tartaletki walijskie z serem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Z każdej kromki chleba wycinamy kółko o średnicy ok. 8 cm Formę na (…)

WIĘCEJ >

Prażone tartaletki kokosowe z dyniowo-jabłkowym kremem

Zaczynamy od zrobienia PULPY DYNIOWEJ Dynię kroimy na pół, usuwamy miękki środek i pestki, resztę kroimy na kawałki, układamy na blaszce (…)

WIĘCEJ >

Kokosowe tartaletki z musem dyniowym i bananowym

Tartaletki: Daktyle wsypujemy do pojemnika, w którym będziemy je blendować  Zalewamy wrzątkiem, żeby je zakryło Przykrywamy pokrywką, odstawiamy na 5 (…)

WIĘCEJ >