Tartaletki walijskie z serem
Tartaletki walijskie z serem
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Z każdej kromki chleba wycinamy kółko o średnicy ok. 8 cm
- Formę na babeczki smarujemy tłuszczem
- Każde kółko chleba wciskamy w zagłębienia w formie, a następnie wkładamy do piekarnika na ok. 10-12 minut (pieczemy do momentu, aż kółka nabiorą złotego koloru)
- Kółka przenosimy na ruszt do ostygnięcia
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do rondla
- Dodajemy tłuszcz i podgrzewamy na małym ogniu, aby ser się roztopił
- Dodajemy sos Worcestershire, musztardę oraz przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
- Masę serową nakładamy na spody i wkładamy do piekarnika na ok. 3 minuty (pieczemy do momentu, aż na serze pojawią się bąbelki)
- Tartaletki dekorujemy kiełkami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia tartaletek.
Autor
Lista składników
- Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (280 g)
- Ser żółty (200 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Musztarda (10 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Kiełki lucerny (8 g)
- Sos Worcestershire (6 ml)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.