fbpx
Szukaj
open close

Tarta z Linzu

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd51eb4dc-7e1e-42f0-bbef-ab685d88cc0e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Tarta z Linzu

Przygotowanie

  • Cukier, migdały i przyprawy (goździki) mielimy w młynku do kawy
  • Tłuszcz wkładamy do garnka i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści
  • Następnie ściągamy garnek z kuchenki i odkładamy do ostygnięcia
  • Wszystkie składniki (poza dżemem i połową żółtek) wkładamy do miski i wyrabiamy na jednolite ciasto
  • 1/4 ilości ciasta wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
  • Pozostałą częścią ciasta wykładamy spód formy do tarty i smarujemy dżemem
  • Po upływie 30 minut, piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 st. C
  • Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na stolnicy (w razie potrzeby podsypujemy mąką)
  • Rozwałkowane ciasto tniemy na paski i układamy na dżemie tak, aby utworzyły kratkę
  • Wierzch ciasta smarujemy pozostałym, rozkłóconym żółtkiem
  • Tartę wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut
  • Zamiast dżemu możemy użyć powideł śliwkowych lub innych, ulubionych

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia tart.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (350 g)
  • Masło (200 g)
  • Dżem truskawkowy niskosłodzony (200 g)
  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Migdał (100 g)
  • Jajo żółtko (40 g)
  • Sok z cytryny (bio) (24 ml)
  • Goździk (3 g)
  • Cynamon mielony (3 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Lodówka, Miska, Młynek elektryczny, Piekarnik, Stolnica, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Tarta truskawkowo-jaglana z pistacjami

Spód Daktyle wrzucamy do miski, zalewamy gorącą wodą i odkładamy na ok. 10-15 minut, po czym odcedzamy Do blendera wsypujemy (…)

WIĘCEJ >

Minitarty z grapefruitem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Foremki lekko smarujemy tłuszczem Do miksera wsypujemy mąkę, dodajemy tłuszcz (pokrojony w kostkę) (…)

WIĘCEJ >

Tarta z czekoladą

Herbatniki wsypujemy do plastikowej torebki i drobno kruszymy Do rondla wkładamy połowę tłuszczu i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści (…)

WIĘCEJ >

Kokosowa tarta malinowa

Masa malinowa: Maliny wkładamy do garnka i zaczynamy pomału gotować Dodajemy miód Zagotowujemy maliny i wyłączamy palnik Żelatynę wsypujemy do małej (…)

WIĘCEJ >

Tarta jaglano – gryczana z truskawkami, malinami i czereśniami

Ciasto: Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier i jajka Mieszamy rękami na (…)

WIĘCEJ >