Tarta truskawkowo-jaglana z pistacjami
Tarta truskawkowo-jaglana z pistacjami
Przygotowanie
Spód
- Daktyle wrzucamy do miski, zalewamy gorącą wodą i odkładamy na ok. 10-15 minut, po czym odcedzamy
- Do blendera wsypujemy pistacje, pestki słonecznika oraz pestki dyni i blendujemy z ostrzem „S” na piasek (uważamy aby nie powstało masło orzechowe)
- Do rozdrobnionych orzechów i pestek dodajemy przyprawy oraz kakao i lekko blendujemy
- Następnie dodajemy daktyle i całość blendujemy na zwartą, zbita i lekko kleistą masę
- Jeśli masa jest zbyt klejąca – możemy dosypać więcej pestek
- Gotową masę rozprowadzamy na dnie formy do tarty i wkładamy do lodówki (w tym czasie przygotowujemy masę jaglaną)
Masa jaglana
- Migdały zalewamy gorącą wodą i odkładamy na ok. 30 minut, po czym odcedzamy
- Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie ściągamy z kuchenki i odkładamy do ostygnięcia
- Z truskawek usuwamy szypułki
- Do blendera wrzucamy wszystkie składniki i blendujemy na gładką, aksamitną masę
- Z lodówki wyciągamy spód i wylewamy na niego masę, którą równomiernie rozprowadzamy
- Tartę przykrywamy talerzem i wkładamy do lodówki na ok. 2 godz. (a najlepiej na całą noc)
- Opcjonalnie dekorujemy tartę z wierzchu owocami np. truskawkami
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia tart.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
Spód
- Orzech pistacjowy (bez łupin) (150 g)
- Pestki słonecznika obrane (90 g)
- Pestki dyni obrane (65 g)
- Daktyl (60 g)
- Kakao w proszku (20 g)
- Kardamon – ziarno (1.5 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
Masa jaglana
- Truskawka (150 g)
- Kasza jaglana (90 g)
- Syrop klonowy (80 g)
- Migdał (35 g)
- Sok z cytryny (bio) (12 ml)
- Wanilia – ekstrakt (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.