Tarta daktylowo-kokosowa z malinami, jagodami i borówkami
Tarta daktylowo-kokosowa z malinami, jagodami i borówkami
Przygotowanie
- Daktyle wkładamy do naczynia, w którym będziemy je blendować
- Zalewamy wrzątkiem, tak, żeby je zakryło
- Przykrywamy pokrywką i czekamy z dwie minuty
- Następnie dolewamy olej kokosowy
- Miksujemy blenderem na jednolita masę
- Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy, najlepiej ręką, żeby dobrze się wszystko połączyło (konsystencja ma być lekko kleista)
- Jeśli forma do tarty jest metalowa lub porcelanowa to trzeba wyłożyć spód folią spożywczą, żeby potem bez problemu wyjąć ciasto. Jeśli forma jest silikonowa to nie trzeba
- Na przygotowaną formę wykładamy ciasto
- Najlepiej będzie w osobnej misce przygotować ciepłą wodę. Moczymy w niej dłoń i ugniatamy ciasto równo w całej formie. Dzięki, że moczymy rękę, ciasto się nie przykleja do dłoni
- Tak przygotowaną formę wkładamy do lodówki
- Teraz przygotowujemy wkład
- 3 łyżeczki żelatyny wsypujemy do małej miseczki i zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody z kranu, szybko mieszamy rózgą/widelcem, zostawiamy, żeby żelatyna napęczniała
- 500 g malin wsypujemy do garnka
- Wlewamy szklankę wody i dodajemy łyżkę miodu
- Zagotowujemy i wyłączamy ogień
- Czekamy około 2 minuty i wydłubujemy napęczniałą żelatynę, którą wkładamy do garnka z malinami
- Mieszamy rózgą, żeby żelatyna się rozpuściła
- Następnie miksujemy blenderem całość przez pół minuty
- Odstawiamy garnek na bok, żeby wystygło, a następnie wkładamy do lodówki
- Jak zacznie tężeć (po godzinie od momentu jak wystygnie i będzie w lodówce trzeba kontrolować) wylewamy na przygotowaną formę do tarty
- Dekorujemy wierzch owocami i wkładamy minimum na 6 godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc
- Przed podaniem możemy położyć kilka listków mięty
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Znacznie lepszym rozwiązaniem będzie wyłożenie papieru do pieczenia na dno formy, dzięki czemu łatwiej zsunie się ciasto.
Aby było szybciej – gorący garnek z malinami i żelatyną można włożyć do zlewu, do którego wlejemy lodowatą wodę. Po ok. 15 minutach warto co ok. 5 minut zajrzeć do garnka i zamieszać, tak by całość równo zastygała.
Autor
Lista składników
- Malina (750 g)
- Woda (350 ml)
- Wiórki kokosowe (200 g)
- Jagoda leśna (150 g)
- Borówka (150 g)
- Daktyl (80 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Miód lipowy (12 g)
- Żelatyna w proszku (12 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.