Talerz wędzonej szynki z warzywami duszonymi na masełku
Talerz wędzonej szynki z warzywami duszonymi na masełku
Przygotowanie
- Marchewkę obrać i pokroić w plastry, a następnie przekroić każdy plaster w paski
- Paprykę pokroić w centymetrowe paski
- Na patelni rozgrzać tłuszcz
- Wrzucić warzywa i zasmażać 4-5 min
- Lekko posolić i popieprzyć
- Na talerzu rozkładamy szynkę
- Na środku układamy podsmażone warzywa
- Dekorujemy oregano
Rady dietetyka
Kierując się kupnem wędlin oraz mięs, sprawdzaj ich skład, by był jak najkrótszy oraz żeby zawierał jak najmniejszą ilość konserwantów.
Dopasuj wszystkie składniki przepisu do swojego aktualnego sposobu żywienia – więcej informacji w piktogramach.
Uwagi
Wędzoną szynkę możesz zjeść z pieczywem gryczanym (najlepiej domowym na zakwasie) – przepis w powiązanych.
Autor
Lista składników
- Szynka wieprzowa wędzona (100 g)
- Papryka czerwona (80 g)
- Cykoria (40 g)
- Cukinia zielona (20 g)
- Marchew (20 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Oregano (świeże) (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.