fbpx
Szukaj
open close

Szynka z cielęciny, boczku i grzybów podawana z sałatką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c09863e8a-66f4-480d-8441-c50808183343
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Szynka z cielęciny, boczku i grzybów podawana z sałatką

Przygotowanie

Szynka

  • Mięso oraz czosnek mielimy na standardowy sitku
  • Boczek kroimy w kostkę
  • Grzyby kroimy na kawałki
  • Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej masy
  • Masę przenosimy do szynkowaru, a następnie szynkowar wkładamy do lodówki na min. 12 godz.
  • Po tym czasie wyciągamy szynkowar z lodówki i odstawiamy na ok. 3 godz., aby masa osiągnęła temp. pokojową
  • W dużym garnku zagotowujemy wodę
  • Do gorącej wody wkładamy szynkowar, a do szynkowaru termometr kuchenny
  • Szynkę parzymy do temp. 75 st. C
  • Wyciągamy szynkowar z garnka i odstawiamy do ostygnięcia
  • Ostygnięty szynkowar wkładamy do lodówki na 12 godz.
  • Po tym czasie szynka jest gotowa do spożycia (najwygodniej będzie przekroić szynkę na pół, a następnie pokroić w plastry)
  • Na talerzu obok sałatki układamy plastry szynki

Dodatek do szynki

  • Brokuł gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 4-5 minut, a następnie odcedzamy
  • Rzodkiewkę kroimy w plastry
  • Na talerzu układamy wszystkie warzywa i polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia szynek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 5
Trudność: Trudny

Lista składników

Szynka

  • Cielęcina karkówka (500 g)
  • Boczek wieprzowy (surowy) (255 g)
  • Rydz (świeży) (250 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Dodatek do szynki

  • Sałata lodowa (200 g)
  • Brokuł (200 g)
  • Cykoria (80 g)
  • Rzodkiewka (75 g)
  • Sos vinaigrette (50 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - duży, Lodówka, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Sitko, Szynkowar, Termometr kuchenny

Alergeny

Histamina 3, Aminy biogenne 1

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Szynka z wieprzowiny, boczku i grzybów podawana z sałatką

Szynka Mięso oraz czosnek mielimy na standardowy sitku Boczek kroimy w kostkę Grzyby kroimy na kawałki Wszystkie składniki wrzucamy do (…)

WIĘCEJ >

Szynka z wieprzowiny, boczku i rydzów

Wieprzowinę razem z czosnkiem mielimy na standardowym sitku (średnim) Boczek kroimy w kostkę około 1 cm Rydze czyścimy i kroimy (…)

WIĘCEJ >

Szynka z sarny, boczku i rydzów z sałatką brokułową

Sarninę razem z czosnkiem mielimy na standardowym sitku (średnim) Boczek kroimy w kostkę około 1 cm Rydze czyścimy i kroimy (…)

WIĘCEJ >

Szynka z sarny z szynkowaru z sałatą

Szynka Sarnę i boczek kroimy w małe kawałki, żeby maszynka miała łatwiej mielić Mielimy mięso na standardowych średnich oczkach Dodajemy (…)

WIĘCEJ >

Szynka wieprzowa na miksie sałat i rzodkiewek z sosem anchois

Szynka: Wkładamy mięso do wolnowaru Solimy i pieprzymy z każdej strony Ustawiamy wolnowar na opcję „low” na 7 godz. Po (…)

WIĘCEJ >