Szynka z cielęciny, boczku i grzybów podawana z sałatką
Szynka z cielęciny, boczku i grzybów podawana z sałatką
Przygotowanie
Szynka
- Mięso oraz czosnek mielimy na standardowy sitku
- Boczek kroimy w kostkę
- Grzyby kroimy na kawałki
- Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej masy
- Masę przenosimy do szynkowaru, a następnie szynkowar wkładamy do lodówki na min. 12 godz.
- Po tym czasie wyciągamy szynkowar z lodówki i odstawiamy na ok. 3 godz., aby masa osiągnęła temp. pokojową
- W dużym garnku zagotowujemy wodę
- Do gorącej wody wkładamy szynkowar, a do szynkowaru termometr kuchenny
- Szynkę parzymy do temp. 75 st. C
- Wyciągamy szynkowar z garnka i odstawiamy do ostygnięcia
- Ostygnięty szynkowar wkładamy do lodówki na 12 godz.
- Po tym czasie szynka jest gotowa do spożycia (najwygodniej będzie przekroić szynkę na pół, a następnie pokroić w plastry)
- Na talerzu obok sałatki układamy plastry szynki
Dodatek do szynki
- Brokuł gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 4-5 minut, a następnie odcedzamy
- Rzodkiewkę kroimy w plastry
- Na talerzu układamy wszystkie warzywa i polewamy sosem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia szynek.
Autor
Lista składników
Szynka
- Cielęcina karkówka (500 g)
- Boczek wieprzowy (surowy) (255 g)
- Rydz (świeży) (250 g)
- Czosnek (10 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Dodatek do szynki
- Sałata lodowa (200 g)
- Brokuł (200 g)
- Cykoria (80 g)
- Rzodkiewka (75 g)
- Sos vinaigrette (50 g)
Potrzebny sprzęt
Alergeny
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.