Szybki tadżin z cebulą
Szybki tadżin z cebulą
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę, przyprawy (szafran, imbir, pieprz i cynamon) i słodzik, mieszamy i podsmażamy na dużym ogniu przez ok. 2-3 minuty, cały czas mieszając
- Dolewamy wino i cały czas mieszając, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do momentu, aż sos uzyska konsystencję syropu
- Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy folią aluminiową
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
- Po tym czasie wyciągamy z naczynie żaroodporne z piekarnika, ściągamy folię i wkładamy z powrotem do piekarnika na kolejne ok. 5 minut
- Tadżin posypujemy posiekaną zieleniną i podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Cebula (735 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (60 ml)
- Cukier trzcinowy (10 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.