Sztufada z królika z czosnkiem i cytryną
Sztufada z królika z czosnkiem i cytryną
Przygotowanie
- Z królika odcinamy głowę, a korpus kroimy na kawałki
- Z cytryn wyciskamy sok, a z połowy ścieramy skórkę
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
- Wkładamy kawałki królika i smażymy przez ok. 10 minut, często obracając kawałki na drugą stronę
- Następnie przenosimy kawałki królika na talerz
- Do rondla wkładamy ząbki czosnku (nie obieramy) i smażymy przez ok. 3-4 minuty (na małym ogniu)
- Następnie wkładamy do rondla z powrotem kawałki królika, dolewamy wino i sok z cytryny, dodajemy skórkę z cytryny, zieleninę i przyprawy, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia (na małym ogniu)
- Rondel przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz. (co ok. 20-30 minut obracamy mięso na drugą stronę)
- Gotowe mięso wykładamy na talerz
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z królikiem.
Autor
Lista składników
- Królik tuszka (1500 g)
- Cytryna (160 g)
- Wino białe wytrawne (150 ml)
- Czosnek (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Liść laurowy (1 g)
- Tymianek (świeży) (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.