Szparagi z wiórkami parmezanu
Szparagi z wiórkami parmezanu
Przygotowanie
- Ze szparagów odcinamy twarde końcówki i obieramy
- Następnie szparagi dokładnie myjemy i kroimy w cienkie słupki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (1/8 ilości)
- Wrzucamy szparagi i cały czas mieszając, smażymy przez ok. 12-15 minut
- Usmażone szparagi ściągamy z kuchenki
- Do miski wlewamy pozostały tłuszcz i ocet, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy
- Parmezan kroimy w cienkie płatki (np. za pomocą obieraczki do warzyw)
- Szczypiorek drobno siekamy
- Szparagi rozkładamy na talerzach, polewamy sosem i posypujemy szczypiorkiem oraz serem
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań ze szparagami.
Autor
Lista składników
- Szparag (800 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
- Ser Parmezan (40 g)
- Szczypiorek (20 g)
- Ocet balsamiczny (5 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.