Szparagi w szynce parmeńskiej
Szparagi w szynce parmeńskiej
Przygotowanie
- Ze szparagów odcinamy końcówki, a następnie owijamy każdego szparaga plastrem szynki
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy szparagi i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Na papier przenosimy szparagi i wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut (pieczemy do momentu, aż szynka się zarumieni, a szparagi będą miękkie)
- Upieczone szparagi nakładamy na talerze, posypujemy przyprawami (pieprzem) i skrapiamy sokiem z cytryny
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szparagów.
Szparagi możesz podawać z dodatkiem jaj sadzonych i awokado lub z innymi, ulubionymi składnikami.
Autor
Lista składników
- Szparag (360 g)
- Szynka parmeńska (180 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.