Szparagi na sałacie z szynką parmeńską i granatem
Szparagi na sałacie z szynką parmeńską i granatem
Przygotowanie
- Szparagi obieramy, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z wrzuconą połówką cytryny, przez 6 min
- Każdy szparag owijamy plastrem boczku (jak cienkie szparagi, to po dwa w plaster)
- Układamy w naczyniu żaroodpornym
- Wkładamy do nagrzanego do 180 st.C piekarnika na 15 min
- Sałaty rozkładamy na talerzach
- Pomidorki kroimy na połówki i kładziemy na sałatach
- Cebulę kroimy w kostkę lub cienkie plastry i posypujemy po sałatach
- Polewamy sosem
- Szparagi kładziemy obok sałatki
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia szparagów.
W tym przepisie możesz użyć dowolnych, ulubionych sałat.
Autor
Lista składników
- Szparag (380 g)
- Sałata rzymska (175 g)
- Szynka parmeńska (150 g)
- Pomidor koktajlowy (140 g)
- Sos vinaigrette z granatów (60 ml)
- Cebula czerwona (50 g)
- Granat (40 g)
- Sałata roszponka (25 g)
- Rukola (20 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.