Sznycel z dzika z puree selerowo – gruszkowym
Sznycel z dzika z puree selerowo – gruszkowym
Przygotowanie
Sznycel:
- Mielimy mięso, doprawiamy solą i pieprzem
- Mieszamy, formujemy kulkę, rozpłaszczamy ręką i formujemy wrzecionowaty kształt
- Smażymy na smalcu po 3-4 min z każdej strony
- Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 5 min
Puree selerowo-gruszkowe:
- Obieramy seler, kroimy w plastry, płuczemy w zimnej wodzie
- Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą do 2/3 wysokości, lekko solimy
- Gruszkę obieramy, kroimy w kawałki i dodajemy do selera
- Gotujemy pod przykryciem około 30 min aż seler będzie miękki
- Odcedzamy wodę i miksujemy seler z gruszką na puree, doprawiamy solą
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inne pomysły na przyrządzenie sznycla.
Autor
Lista składników
Sznycel
- Dziczyzna łopatka (200 g)
- Cebula (105 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Purée selerowo-gruszkowe
- Seler korzeń (245 g)
- Gruszka (130 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.