Szkocki rosół z porem
Szkocki rosół z porem
Przygotowanie
- Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część)
- Seler kroimy na kawałki
- Mięso kroimy w kostkę
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy por oraz seler i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 5 minut
- Dodajemy ziemniaki, dolewamy bulion i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 25-35 minut (do miękkości ziemniaków)
- Zieleninę drobno siekamy, dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut
- Dodajemy przyprawy (pieprz) i mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia rosołu.
Opcjonalnie możesz dodać suszone śliwki.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (3000 ml)
- Kurczak pierś (500 g)
- Ziemniak (300 g)
- Por (140 g)
- Masło klarowane ghee (50 g)
- Seler naciowy (45 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.