Szaszłyki z kurczaka w sosem satay
Szaszłyki z kurczaka w sosem satay
Przygotowanie
- Orzechy wsypujemy do blendera i drobno siekamy
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem, dodajemy przyprawy (chili) i smażymy przez ok. 3 minuty
- Dolewamy mleko, dodajemy cukier oraz masło orzechowe i gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu, aż sos zgęstnieję
- Patyki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie (aby nie spaliły się podczas smażenia)
- Mięso kroimy w większą kostkę, a następnie nadziewamy na patyki
- Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy szaszłyki i smażymy przez ok. 8 minut, co jakiś czas obracając
- Szaszłyki nakładamy na talerze i polewamy sosem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szaszłyków.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (400 g)
- Mleko kokosowe (200 ml)
- Cebula (105 g)
- Orzech ziemny (100 g)
- Masło orzechowe (z samych orzechów) (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Cukier trzcinowy (10 g)
- Czosnek (5 g)
- Chili w proszku (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.