Szaszłyki wołowe z ziołami
Szaszłyki wołowe z ziołami
Przygotowanie
- Czosnek obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do miski
- Zieleninę drobno siekamy i dodajemy do miski
- Do miski dodajemy pozostałe składniki (poza mięsem) i całość dokładnie mieszamy
- Mięso kroimy w kostkę, dodajemy do miski z marynatą i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był nią równomiernie pokryty
- Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
- Po ok. 2,5 godz. marynowania mięsa wkładamy patyki do szaszłyków do wody na ok. 30 minut, aby nie spaliły się podczas smażenia
- Na każdy patyk nawlekamy po kilka kawałków mięsa
- Rozgrzewamy patelnię grillową
- Kładziemy szaszłyki i grillujemy przez ok. 10-20 minut, obracając co ok. 2 minuty
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szaszłyków.
Szaszłyki możesz udekorować czerwoną cebulą i zieleniną lub podawać z sałatką z ulubionych warzyw.
Autor
Lista składników
- Wołowina polędwica (750 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (10 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
- Kolendra (świeża) (9 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
- Tymianek suszony (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.