fbpx
Szukaj
open close

Szaszłyk z kurczaka na batatach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0efe6a4b-edf7-4dec-a30a-5235639a4e1b-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Szaszłyk z kurczaka na batatach

Przygotowanie

  • Kurczaka kroimy w kostkę 2-3 cm
  • Solimy, pieprzymy
  • Tymianek drobno siekamy i mieszamy mięso z przyprawami
  • Boczek kroimy w plastry grubości około 0,5 cm
  • Paprykę kroimy w kostkę około 2,5 cm
  • Cebulę kroimy w plastry
  • Bataty obieramy ze skóry, kroimy w kawałki i gotujemy 30 min we wrzącej osolonej wodzie
  • Bierzemy patyczek do szaszłyka
  • Nabijamy po kolei paprykę, kurczaka, boczek, cebulę
  • Rozgrzewamy na patelni tłuszcz
  • Kładziemy szaszłyki, ustawiamy średni ogień
  • Smażymy po 3 minuty z każdej strony
  • Przykrywamy pokrywką
  • Ustawiamy minimalny ogień i dusimy 5 minut
  • Obracamy na drugą stronę i jeszcze 3 minuty dusimy
  • Na talerz nakładamy ugotowane bataty i obok szaszłyki 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP), nie używamy pieprzu czarnego. Więcej informacji znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia szaszłyków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Batat (230 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (200 g)
  • Kurczak pierś (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Tymianek (świeży) (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Patyczki do szaszłyków, Pokrywka do patelni, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Szaszłyki z kurczaka, pieczarek i ananasa

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C z opcją grzania z góry i dołu Pierś z kurczaka i ananasa kroimy (…)

WIĘCEJ >

Szaszłyki wieprzowe z boczkiem, pieczarkami i warzywami z grilla

Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy 4 równe kuleczki Boczek kromy w plastry 0,5 cm (…)

WIĘCEJ >

Szaszłyki z siekanej sarny z boczkiem, pieczarkami i warzywami z grilla

Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy 4 równe kuleczki Boczek kromy w plastry 0,5 cm (…)

WIĘCEJ >