Szaszłyk z kurczaka na batatach
Szaszłyk z kurczaka na batatach
Przygotowanie
- Kurczaka kroimy w kostkę 2-3 cm
- Solimy, pieprzymy
- Tymianek drobno siekamy i mieszamy mięso z przyprawami
- Boczek kroimy w plastry grubości około 0,5 cm
- Paprykę kroimy w kostkę około 2,5 cm
- Cebulę kroimy w plastry
- Bataty obieramy ze skóry, kroimy w kawałki i gotujemy 30 min we wrzącej osolonej wodzie
- Bierzemy patyczek do szaszłyka
- Nabijamy po kolei paprykę, kurczaka, boczek, cebulę
- Rozgrzewamy na patelni tłuszcz
- Kładziemy szaszłyki, ustawiamy średni ogień
- Smażymy po 3 minuty z każdej strony
- Przykrywamy pokrywką
- Ustawiamy minimalny ogień i dusimy 5 minut
- Obracamy na drugą stronę i jeszcze 3 minuty dusimy
- Na talerz nakładamy ugotowane bataty i obok szaszłyki
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP), nie używamy pieprzu czarnego. Więcej informacji znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia szaszłyków.
Autor
Lista składników
- Batat (230 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (200 g)
- Kurczak pierś (200 g)
- Cebula (105 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Tymianek (świeży) (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.