Sushi z wędzonym łososiem i awokado
Sushi z wędzonym łososiem i awokado
Przygotowanie
Sushi
- Kwadrat kombu powinien mieć bok o długości ok. 3 cm
- Kwadraty nori powinny mieć bok o długości ok. 15 cm
- Ryż przenosimy na sitko i płuczemy kilka razy pod zimną wodą
- Do garnka wlewamy wodę, wkładamy ryż oraz kombu i gotujemy na dużym ogniu przez ok. 5 minut
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut
- Garnek ściągamy z kuchenki, wyciągamy kombu, przykrywamy garnek pokrywką i odkładamy na ok. 10-15 minut
- Do miski wsypujemy cukier i sól, wlewamy ocet i dokładnie mieszamy
- Ryż wykładamy na talerz, dodajemy mieszankę z octem i delikatnie mieszamy, tak aby ryż był równomiernie nasączony octem
- Zabieramy się za przygotowanie farszu
- Nori kroimy na pół i opiekamy przez kilka sek. z każdej strony na otwartym ogniu
- Jeden prostokąt nori kładziemy na dłoń (krótszym bokiem do siebie), nakładamy 2-3 łyżki ryżu i rozsmarowujemy po przekątnej od lewego górnego rogu do prawego dolnego rogu
- Następnie na dole prostokąta układamy składniki farszu, dolny lewy róg układamy pośrodku dłuższego prawego boku i rolujemy, formując rożek
- Brzegi zwilżamy kilkoma rozgniecionymi ziarenkami ryżu i mocno sklejamy
- Z wszystkimi płatami nori postępujemy w ten sam sposób i podajemy
- Sushi możemy podawać z dodatkiem sosu sojowego, imbiru i wasabi
Farsz
- Cytrynę kroimy na pół i wyciskamy z niej sok
- Awokado kroimy na pół i obieramy ze skórki (pestkę usuwamy)
- Wszystkie składniki kroimy w słupki
- Awokado skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sushi.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
Sushi
- Woda (300 ml)
- Ryż biały – ziarno (200 g)
- Nori (20 g)
- Cukier puder (trzcinowy) (20 g)
- Ocet ryżowy (9 ml)
- Kombu (5 g)
- Sól morska (3 g)
Farsz
- Awokado (140 g)
- Łosoś wędzony (125 g)
- Szczypior (100 g)
- Cytryna (80 g)
- Rzodkiewka (15 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.