fbpx
Szukaj
open close

Suflety z brokułami i parmezanem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc0cc6d21-1827-42e9-a7c5-8ee8373bd7b5
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Suflety z brokułami i parmezanem

Przygotowanie

  • Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty (do miękkości), a następnie odcedzamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Z jaj oddzielamy białka od żółtek do dwóch, osobnych misek
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Kokilki smarujemy tłuszczem
  • Na patelni roztapiamy tłuszcz
  • Dodajemy mąkę i mieszamy przez ok. 1 minutę
  • Następnie ściągamy patelnię z ognia i cały czas mieszając, powoli dolewamy mleko (powinniśmy otrzymać gładką masę)
  • Patelnię kładziemy z powrotem na ogień i gotujemy przez ok. 5 minut (do momentu, aż masa zgęstnieję)
  • Dodajemy przyprawy (gałkę muszkatołową) i ser, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia
  • Żółtka ucieramy i dodajemy na patelnię
  • Na patelnię dodajemy brokuły i mieszamy
  • Białka ubijamy (niezbyt sztywno), dodajemy na patelnię i całość dokładnie mieszamy
  • Powstałą masę przenosimy do kokilek, a kokilki wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut (pieczemy do momentu, aż suflety urosną i zarumienią się z wierzchu)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z użyciem brokułu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jajo kurze (204 g)
  • Mleko kokosowe (200 ml)
  • Brokuł (120 g)
  • Masło (50 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Mąka orkiszowa (36 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Miska, Patelnia, Piekarnik, Rózga kuchenna, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Brokuły z chrupiącym serem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Brokuł dzielimy na różyczki, a łodygi kroimy w cienkie plastry W rondlu zagotowujemy (…)

WIĘCEJ >

Brokuł i kalafior z czosnkiem

Brokuł z kalafiorem dzielimy na różyczki, a łodygi kroimy w plasterki Warzywa gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-8 (…)

WIĘCEJ >

Brokuły w sosie serowym

Cebulę i czosnek obieramy Cebulę, czosnek, chili i pietruszkę drobno siekamy Do miski wkładamy ser, dolewamy wino i mieszamy Następnie (…)

WIĘCEJ >

Brokułowa sałatka z fetą

Gotujemy brokuła we wrzątku przez około 5-10 minut Przenosimy do miski do momentu ostygnięcia Ścieramy na tarce do jarzyn marchewkę (…)

WIĘCEJ >

Brokułowa sałatka z orzechami

Brokuła podzielić na małe różyczki, włożyć do garnka i zalać wrzątkiem, gotować 5 minut bez przykrycia. Wykonać sos: wymieszać majonez, (…)

WIĘCEJ >