fbpx
Szukaj
open close

Suflety kalafiorowe z kaparami i oliwkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c30930baf-7bfb-4b0b-b638-898ea3866557
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Suflety kalafiorowe z kaparami i oliwkami

Przygotowanie

  • Kalafior rozdzielamy na różyczki (przy każdej zostawiamy ok. 2-3 cm łodygi)
  • Następnie kładziemy w górnym naczyniu garnka do gotowania na parze, posypujemy solą i gotujemy przez ok. 12 minut (do miękkości)
  • Po tym czasie kalafior odsączamy, przenosimy do blendera i blendujemy na jednolitą konsystencję
  • Oliwki kroimy w plasterki
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C
  • Do miski wkładamy wszystkie białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę
  • Do drugiej miski przenosimy kalafiorową masę, dodajemy śmietanę oraz żółtka i dokładnie mieszamy
  • Następnie dodajemy kapary i oliwki, dokładnie mieszamy i dodajemy przyprawy (sól i pieprz)
  • Do masy dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy, tak, aby nie uszkodzić struktury piany
  • Foremki żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • Do każdej foremki przenosimy masę kalafiorową i stawiamy foremki w naczyniu żaroodpornym
  • Do naczynia żaroodpornego nalewamy gorącą wodę, tak, aby sięgała do połowy wysokości foremek
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na środkową półkę i pieczemy przez ok. 40-50 minut (do momentu, aż masa stężeję)
  • Po tym czasie wyciągamy naczynie żaroodporne z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
  • Następnie wyciągamy suflety z foremek i nakładamy na talerze
  • Opcjonalnie możemy podawać suflety z przecierem pomidorowym

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kalafiorem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kalafior (880 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Śmietana jogurtowa 10% (100 g)
  • Oliwki zielone (60 g)
  • Jajo białko (60 g)
  • Kapary (20 g)
  • Olej słonecznikowy ekologiczny (4 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Garnek, Mikser, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Wkładka do gotowania na parze

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Krem kalafiorowy z orzechami laskowymi

Orzechy prażymy na suchej patelni przez ok. 1-2 minut, a następnie obieramy ze skórki Przygotowane orzechy przenosimy do miski, zalewamy (…)

WIĘCEJ >

Brokuł i kalafior z czosnkiem

Brokuł z kalafiorem dzielimy na różyczki, a łodygi kroimy w plasterki Warzywa gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-8 (…)

WIĘCEJ >

Pieczony kalafior

Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5-7 minut Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. (…)

WIĘCEJ >

Curry z kalafiorem i cieciorką

Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc Drugiego dnia gotujemy ją na małym ogniu do miękkości (około 1-2 (…)

WIĘCEJ >

Curry z kalafiora i cukinii

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym Po kilku minutach dodajemy ząbek czosnku oraz przyprawy Wszystko łączymy z (…)

WIĘCEJ >