Suflety kalafiorowe z kaparami i oliwkami
Suflety kalafiorowe z kaparami i oliwkami
Przygotowanie
- Kalafior rozdzielamy na różyczki (przy każdej zostawiamy ok. 2-3 cm łodygi)
- Następnie kładziemy w górnym naczyniu garnka do gotowania na parze, posypujemy solą i gotujemy przez ok. 12 minut (do miękkości)
- Po tym czasie kalafior odsączamy, przenosimy do blendera i blendujemy na jednolitą konsystencję
- Oliwki kroimy w plasterki
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C
- Do miski wkładamy wszystkie białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę
- Do drugiej miski przenosimy kalafiorową masę, dodajemy śmietanę oraz żółtka i dokładnie mieszamy
- Następnie dodajemy kapary i oliwki, dokładnie mieszamy i dodajemy przyprawy (sól i pieprz)
- Do masy dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy, tak, aby nie uszkodzić struktury piany
- Foremki żaroodporne smarujemy tłuszczem
- Do każdej foremki przenosimy masę kalafiorową i stawiamy foremki w naczyniu żaroodpornym
- Do naczynia żaroodpornego nalewamy gorącą wodę, tak, aby sięgała do połowy wysokości foremek
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na środkową półkę i pieczemy przez ok. 40-50 minut (do momentu, aż masa stężeję)
- Po tym czasie wyciągamy naczynie żaroodporne z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
- Następnie wyciągamy suflety z foremek i nakładamy na talerze
- Opcjonalnie możemy podawać suflety z przecierem pomidorowym
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kalafiorem.
Autor
Lista składników
- Kalafior (880 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Śmietana jogurtowa 10% (100 g)
- Oliwki zielone (60 g)
- Jajo białko (60 g)
- Kapary (20 g)
- Olej słonecznikowy ekologiczny (4 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.