Suflet szpinakowy
Suflet szpinakowy
Przygotowanie
- Ze szpinaku odrywamy łodyżki, a liście dokładnie myjemy i osuszamy
- Do garnka wlewamy wodę (tak, aby ledwo przykrywała dno)
- Wkładamy szpinak, dodajemy sól i cały czas mieszając, gotujemy przez ok. 3-4 minuty (do miękkości)
- Następnie blendujemy szpinak na jednolitą masę
- Cały czas mieszając, gotujemy masę szpinakową przez ok. 10 minut (do momentu, aż płyn odparuję)
- Żółtka oddzielamy od białek
- Żółtka wkładamy do rondla, posypujemy mąką i dokładnie mieszamy
- Cały czas mieszając drewnianą łyżką, stopniowo dolewamy mleko
- Masę gotujemy na wolnym ogniu, do momentu, aż zgęstnieję
- Następnie doprowadzamy masę do wrzenia i ściągamy z kuchenki
- Dodajemy masę szpinakową oraz przyprawy i dokładnie mieszamy
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Formę smarujemy tłuszczem
- Białką ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę
- Następnie łączymy pianę z masą szpinakową i delikatnie mieszamy, tak, aby piana nie opadła
- Masę przenosimy do formy i wkładamy do piekarnika na ok. 35-45 minut (pieczemy do momentu, aż suflet wyrośnie)
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań ze szpinakiem.
Autor
Lista składników
- Szpinak (600 g)
- Mleko krowie (250 g)
- Jajo kurze (153 g)
- Mąka orkiszowa (25 g)
- Olej słonecznikowy ekologiczny (4 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.