Stek nowojorski
Stek nowojorski
Przygotowanie
- Do miski wsypujemy przyprawy (tymianek, oregano, paprykę i pieprz) i mieszamy
- Mięso kroimy na kawałki (1 kawałek na 1 porcję) i nacieramy z każdej strony przyprawami
- Następnie wkładamy mięso do lodówki na ok. 3 godz. (ale nie dłużej)
- Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki, posypujemy przyprawami (solą) i odkładamy na ok. 30 minut
- Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 7 minut
- Następnie obracamy mięso na drugą stronę i smażymy jeszcze przez ok. 5 minut
- Usmażone mięso przenosimy na talerz, przykrywamy folią i odkładamy na ok. 5 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia steków.
Stek możesz podawać z różnymi dodatkami np. z pieczonymi ziemniakami lub sałatką ze świeżych warzyw.
Autor
Lista składników
- Wołowina antrykot (800 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Tymianek suszony (3 g)
- Oregano suszone (3 g)
- Papryka wędzona mielona (proszek) (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- Sól morska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.