Spaghetti bolognese
Spaghetti bolognese
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Marchew obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Grzyby kroimy w plastry
- Do rondla wrzucamy mięso, cebulę z czosnkiem, marchew oraz grzyby i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 5 minut (gotujemy do momentu, aż mięso zbrązowieję)
- Dodajemy pomidory, przecier oraz przyprawy (pieprz i oregano), dolewamy bulion i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod częściowym przykryciem przez ok. 25-30 minut, co jakiś czas mieszając
- Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Na talerze nakładamy makaron, a na wierzch sos bolognese
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów z dodatkami.
Autor
Lista składników
- Wołowina mięso mielone (500 g)
- Pomidor w puszce (400 g)
- Makaron Spaghetti (300 g)
- Bulion mięsny (250 ml)
- Cebula (105 g)
- Marchew (100 g)
- Pieczarka (świeża) (80 g)
- Przecier pomidorowy (30 g)
- Czosnek (5 g)
- Oregano suszone (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.