fbpx
Szukaj
open close

Sówka z batatów z pulpecikami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb0384ba9-da95-454c-8b49-58cfc59f03d3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sówka z batatów z pulpecikami

Przygotowanie

  • Bataty obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Zieleninę siekamy
  • Do miski przenosimy mięso, dodajemy cebulę, zieleninę, bułkę tartą, przyprawy, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
  • Z masy mięsnej formujemy pulpeciki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy pulpeciki i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
  • Bataty odcedzamy i ugniatamy na jednolitą konsystencję
  • Ogórka kroimy w pół plastry i wycinamy kawałki na kształt brwi
  • Marchew obieramy i wycinamy kawałki na kształt nosków
  • Ser kroimy na małe, okrągłe kawałki
  • Do misek nakładamy bataty, a w nich zanurzamy pulpeciki i dekorujemy pozostałymi składnikami, tak jak na załączonym obrazku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych dań.

Autor

Iwona Wierzbicka
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Batat (460 g)
  • Indyk mięso mielone (400 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ogórek długi (80 g)
  • Bułka tarta (80 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
  • Ser Mozzarella (16 g)
  • Marchew (8 g)
  • Ocet balsamiczny (8 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Ziemniaczana pszczoła z pulpecikiem

Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Cebulę obieramy i kroimy w kostkę (…)

WIĘCEJ >

Dziecięca kanapka z serem, czekoladą i owocami

Do garnka wlewamy mleko, dodajemy tłuszcz i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się tłuszczu Dodajemy czekoladę, mieszamy i podgrzewamy do momentu (…)

WIĘCEJ >

Ziemniaczana ośmiornica z parówkami

Ziemniaka obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości) Parówki kroimy na pół, a następnie (…)

WIĘCEJ >

Dziecięca dżdżownica z parówki

Parówkę parzymy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut Marchew obieramy i wycinamy z niej kawałki na kształt słońca oraz (…)

WIĘCEJ >

Dziecięca jajecznica – ptaszek z warzywami

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy boczek i podsmażamy do momentu, aż stanie się chrupiący Następnie przenosimy boczek na talerz Na (…)

WIĘCEJ >