Sos vinaigrette kolendrowy
Sos vinaigrette kolendrowy
Przygotowanie
- Koperek i kolendrę myjemy, otrząsamy z wody, kroimy nożem na mniejsze kawałki (blender będzie miał łatwiej)
- Pokrojoną zieleninę wkładamy do jakiegoś naczynia
- Zalewamy oliwą
- Dodajemy czosnek
- Dodajemy musztardę, miód, ocet
- Trochę soli i pieprzu
- Zaczynamy miksować blenderem ręcznym
- Miksujemy minutę
- Powoli wlewamy wodę, cały czas miksując
- Miksujemy przez 10 sek.
- Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem
Rady dietetyka
W diecie AIP nie dodajemy pieprzu i musztardy. Przez brak musztardy sos nie będzie się emulgował (zagęszczał), przez co otrzymamy oliwę smakową.
Uwagi
Sos może być przechowywany w lodówce nawet przez tydzień czasu. Jeśli sos jest zbyt gęsty – dolewamy odrobinę wody.
Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy – znajdziesz tam inne propozycje na przyrządzenie sosów vinaigrette.
Klikając serduszko w prawym górnym rogu, dodasz przepis do swojej zakładki z ulubionymi przepisami.
Autor
Lista składników
- Oliwa z oliwek extra virgin (250 ml)
- Woda (250 ml)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (18 ml)
- Kolendra (świeża) (12 g)
- Koper (świeży) (12 g)
- Miód lipowy (12 g)
- Musztarda (10 g)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.