Sos vinaigrette
Sos vinaigrette
Przygotowanie
- Oliwę wlać do naczynia które ma minimum litr pojemności
- Koperek i pietruszkę pokroić nożem, żeby blender miał łatwiej (nie musi być drobno), dodać do oliwy
- Czosnek obrać i dodać do garnka
- Dodać musztardę, miód, ocet, sól i pieprz
- Miksujemy blenderem przez około minutę
- Powoli dolewamy wodę, cały czas miksując
- Miksujemy około 10 sek.
Rady dietetyka
W diecie AIP nie dodajemy pieprzu i musztardy. Przez brak musztardy sos nie będzie się emulgował (zagęszczał), przez co wyjdzie oliwa smakowa.
Uwagi
Jeśli sos jest zbyt gęsty – możemy dolać trochę wody. Sos może być przechowywany w lodówce nawet przez tydzień czasu.
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przygotowania sosów vinaigrette.
Autor
Lista składników
- Oliwa z oliwek extra virgin (250 ml)
- Koper (świeży) (24 g)
- Miód lipowy (24 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (24 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (18 ml)
- Czosnek (10 g)
- Musztarda (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.