Sorbet ananasowy z miętą
Sorbet ananasowy z miętą
Przygotowanie
- Ananasy odsączamy z zalewy i kroimy na małe kawałki
- Do rondla wsypujemy cukier, dolewamy wodę i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż cukier się rozpuści i utworzy syrop)
- Po tym czasie ściągamy rondel z kuchenki i odstawiamy
- Do miski wlewamy sok z ananasa, dodajemy ananasa oraz syrop z cukru i całość dokładnie mieszamy
- Następnie wkładamy miskę do zamrażarki na ok. 1 godz.
- Zawartość miski przenosimy do blendera, dodajemy kostki lodu i blendujemy do momentu otrzymania gęstej, gładkiej masy
- Dodajemy miętę i jeszcze chwilę blendujemy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sorbetów.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Sok z ananasa 100% (400 g)
- Ananas w puszce (100 g)
- Cukier trzcinowy (60 g)
- Woda (45 ml)
- Mięta (świeża) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.