Smażony ryż z imbirem, chili i orzechami
Smażony ryż z imbirem, chili i orzechami
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka
- Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Chili i zieleninę drobno siekamy
- Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Ryż przenosimy do naczynia żaroodpornego i ugniatamy widelcem
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę, imbir, chili, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz orzechy i podsmażamy przez ok. 2 minuty
- Dodajemy ryż i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Dodajemy sos sojowy i sok z limonki, mieszamy i ściągamy patelnię z ognia
- Dodajemy zieleninę i ponownie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ryżu.
Autor
Lista składników
- Ryż jaśminowy (200 g)
- Papryka czerwona (115 g)
- Papryka żółta (100 g)
- Kolendra (świeża) (24 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sos sojowy (20 g)
- Sok z limonki (bio) (12 g)
- Czosnek (10 g)
- Imbir korzeń (5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.