fbpx
logo
Szukaj
open close

Smażony łosoś z sałatką cytrusową

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf71d9362-d07c-4bdb-8faf-d3bc3e8cc71b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Smażony łosoś z sałatką cytrusową

Przygotowanie

  • Używamy dzwonek z łososia, każde powinno ważyć ok. 120 g
  • Cytrusy obieramy nad miską i dzielimy na cząstki
  • Z cząstek owoców usuwamy błonki tak, aby pozostał sam miąższ
  • Owoce odsączamy, wypływający z nich sok zachowujemy
  • Kiwi obieramy i kroimy w plasterki
  • Pomidora sparzamy i obieramy
  • Następnie usuwamy z pomidora nasiona i kroimy miąższ w kostkę
  • Marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • W garnku zagotowujemy wodę i gotujemy marchewkę na parze przez ok. 4-5 minut
  • Do miski wlewamy 4 łyżki soku z pomarańczy i grapefruita, dodajemy twarożek, tłuszcz, ocet oraz sól i całość blendujemy na gładko
  • Rybę dokładnie myjemy i osuszamy
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Na patelnię kładziemy rybę i smażymy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony
  • Na talerzach rozkładamy sałaty, na wierzch kładziemy cząstki cytrusów, kiwi, pomidory, marchewkę i rybę, całość polewamy sosem i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z łososiem.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Łosoś atlantycki (świeży) (480 g)
  • Grapefruit czerwony (260 g)
  • Pomarańcza (240 g)
  • Kiwi (200 g)
  • Pomidor (170 g)
  • Twarożek grani (50 g)
  • Cykoria (50 g)
  • Endywia (50 g)
  • Marchew (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Wkładka do gotowania na parze

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Zupa z soczewicy z wędzonym łososiem

Rybę kroimy w słupki o grubości ok. 1 cm Następnie smarujemy rybę tłuszczem (np. przy pomocy pędzelka) i posypujemy przyprawami (…)

WIĘCEJ >

Łosoś grillowany z warzywami

Zieleninę siekamy Łososia kładziemy na talerzu i polewamy tłuszczem oraz sokiem z cytryny, smarujemy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posypujemy (…)

WIĘCEJ >

Łosoś wędzony, jaja po benedyktyńsku, awokado, brokuł

W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i octu Wrzącą wodę mieszamy, tak aby powstał wir Jaja wybijamy po kolei (…)

WIĘCEJ >

Chłodnik czosnkowo – koperkowy z łososiem

Mleko wlewamy do naczynia, w którym będziemy miksować Dodajemy czosnek Wydrążony miąższ z awokado Miksujemy blenderem Łososia kroimy w drobne (…)

WIĘCEJ >

Sałata z truskawkami, papają i łososiem

Na talerzu kładziemy sałatę, na niej szpinak i rukolę Papaję obieramy ze skóry i kroimy w małe kawałki Awokado obieramy (…)

WIĘCEJ >