Smażony koper włoski ze skórką cytrynową
Smażony koper włoski ze skórką cytrynową
Przygotowanie
- Koper włoski obieramy z zewnętrznych liści, odkrawamy zielone łodygi i twardą, dolną część kopru
- Następnie kroimy koper w ćwiartki, po czym w cienkie słupki
- Skórkę z cytryny zanurzamy na ok. 1 minutę we wrzącej wodzie i odsączamy (czynność powtarzamy 2 razy)
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy koper i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką
- Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i smażymy przez ok. 6-8 minut na wolnym ogniu (smażymy do momentu, aż koper będzie miękki)
- Koper wykładamy na talerz i podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z koprem włoskim.
Autor
Lista składników
- Fenkuł (koper włoski) (1400 g)
- Sok z cytryny (bio) (48 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (15 ml)
- Cytryna – skórka (3 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Rozmaryn (świeży) (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.