fbpx
logo
Szukaj
open close

Smażony dorsz z białą fasolą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c825ddf69-9184-451f-a810-fe1738d568c0
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Smażony dorsz z białą fasolą

Przygotowanie

Smażony dorsz z fasolą

  • Każdy filet powinien ważyć ok. 150 g
  • Filety dokładnie myjemy, osuszamy i kładziemy na talerzu
  • Następnie oprószamy filety solą i wkładamy na ok. 6 godz. do lodówki
  • Czosnek obieramy
  • Do garnka wkładamy fasolę, czosnek, zieleninę i przyprawy (liść laurowy, sól i pieprz), zalewamy zimną wodą i gotujemy przez ok. 40 minut (do miękkości fasoli)
  • Zabieramy się za przygotowanie sosu
  • Filety płuczemy i osuszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy filety i smażymy przez ok. 6-8 minut (nie obracamy na drugą stronę)
  • Fasolę rozkładamy na talerzach, na fasoli kładziemy filety i całość oprószamy przyprawami (chili) i skrapiamy sosem kaparowym

Sos kaparowy

  • Z cytryny wyciskamy sok
  • Do rondla wlewamy ocet i gotujemy na dużym ogniu, do momentu, aż pozostanie 1 łyżka octu
  • Dolewamy bulion i odparowujemy 3/4 płynu
  • Dolewamy sok z cytryny, dodajemy kapary i doprowadzamy do wrzenia, po czym ściągamy rondel z kuchenki

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dorsza.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Smażony dorsz z fasolą

  • Dorsz atlantycki (świeży) (600 g)
  • Fasola biała (sucha) (80 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Tymianek (świeży) (1 g)
  • Liść laurowy (1 g)
  • Chili w proszku (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Sos kaparowy

  • Bulion rybny (200 ml)
  • Ocet winny (100 ml)
  • Cytryna (40 g)
  • Kapary (20 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Lodówka, Patelnia, Rondel, Talerz, Wyciskarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pulpety z dorsza w sosie pomidorowym

Dorsza oczyszczamy z ości, kroimy na kawałki i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Dodajemy przyprawy, posiekaną (…)

WIĘCEJ >

Dorsz pieczony z koperkiem i bazylią

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C (z funkcją grzania góra-dół) Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę), dodajemy przeciśnięty przez praskę (…)

WIĘCEJ >

Ryż z dorszem na parze

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Rybę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym (…)

WIĘCEJ >

Dorsz zapiekany w sosie beszamelowo-brokułowym

Przygotowujemy filety z ryby. Płuczemy je i osuszamy, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą i smarujemy z wierzchu (…)

WIĘCEJ >

Dorsz panierowany w kokosie przekładany szpinakiem z puree marchewkowo – selerowym

Puree:         Marchew i seler obrać, pokroić w kawałki Zalać wrzącą wodą, lekko osolić i gotować 20 min aż będą miękkie (…)

WIĘCEJ >