Smażone skrzydełka kurczaka ze świeżym sosem pesto

Smażone skrzydełka kurczaka ze świeżym sosem pesto
Przygotowanie
- Na patelni teflonowej rozgrzewamy tłuszcz (1/7 ilości)
- Kładziemy skrzydełka i powoli smażymy przez ok. 20 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę
- Orzeszki prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty, a następnie przenosimy do blendera
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do blendera
- Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera
- Do blendera dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie blendujemy
- Mięso ściągamy z patelni, zmniejszamy ogień i dodajemy na patelnię pesto, który podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty
- Skrzydełka smarujemy pesto i podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia skrzydełek.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Kurczak skrzydło (475 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (70 ml)
- Orzechy piniowe (50 g)
- Ser Parmezan (50 g)
- Bazylia (świeża) (50 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (15 g)
- Czosnek (10 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.