fbpx
logo
Szukaj
open close

Smażone medaliony z tuńczyka z pomidorami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1dd30694-a3d9-4172-9532-7a6a809d2b0e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Smażone medaliony z tuńczyka z pomidorami

Przygotowanie

Medaliony z tuńczyka

  • Używamy medalionów z tuńczyka bez skóry, każdy powinien ważyć ok. 150 g
  • Zaczynamy od przygotowania warzyw
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Tuńczyka oprószamy przyprawami, kładziemy na patelnię i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
  • Na talerzach rozkładamy warzywa, a na wierzch kładziemy medaliony z tuńczyka

Warzywa

  • Jalapeño kroimy wzdłuż na pół i usuwamy pestki, a następnie kroimy w drobną kostkę
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy na pół i usuwamy pestki
  • Miąższ z pomidorów kroimy w drobną kostkę
  • Czosnek obieramy i rozgniatamy (lub przeciskamy przez praskę)
  • Szynkę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy jalapeño z cebulą i smażymy przez ok. 5-10 minut, cały czas mieszając
  • Dodajemy pozostałe składniki i smażymy przez kilka minut, na dużym ogniu, cały czas mieszając (smażymy do momentu, aż płyn odparuję)
  • Pod koniec smażenia warzyw przystępujemy do przygotowania tuńczyka

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z tuńczykiem.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Medaliony z tuńczyka

  • Tuńczyk (świeży) (600 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Warzywa

  • Pomidor (400 g)
  • Jalapeño (200 g)
  • Cebula (200 g)
  • Szynka wieprzowa wędzona (50 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
  • Chili w proszku (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Patelnia - duża

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pasztet z tuńczyka z papryką

W piekarniku rozgrzewamy grill Paprykę kroimy w ćwiartki i usuwamy pestki Następnie kładziemy paprykę na blachę skórką do góry i (…)

WIĘCEJ >

Kokosowe muffinki z tuńczykiem

Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi Do miski wybijamy jaja, dodajemy tłuszcz i wszystkie przyprawy, (…)

WIĘCEJ >

Placki z tuńczykiem i kukurydzą

Do miski przesiewamy mąki, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy i formujemy pośrodku zagłębienie Do osobnej miski wybijamy jaja i lekko (…)

WIĘCEJ >

Makaron z tuńczykiem i groszkiem

Ser (żółty) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Makaron (…)

WIĘCEJ >

Roladki łososiowo-tuńczykowe

W poprzek plastrów łososia wykładamy tuńczyka z kaparami (w wersji z majonezem najpierw mieszamy tuńczyka z majonezem) Przed podaniem skrapiamy (…)

WIĘCEJ >