Smażone bakłażany
Smażone bakłażany
Przygotowanie
- Bakłażany kroimy w plastry
- Cebulę obieramy i kroimy w krążki
- Czosnek obieramy i kroimy w plasterki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem (kilka krążków cebuli zostawiamy do dekoracji) i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do miękkości)
- Cebulę z czosnkiem przenosimy na półmisek
- Na patelnię wrzucamy partiami bakłażany i smażymy z każdej strony na złoty kolor
- Następnie przenosimy bakłażany na cebulę
- Na wierzchu bakłażanów układamy pozostałą cebulą i całość posypujemy przyprawami (solą i pieprzem)
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z bakłażanem.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Bakłażan (500 g)
- Cebula (105 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (60 ml)
- Czosnek (10 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.