Smażona cukinia z ciecierzycą
Smażona cukinia z ciecierzycą
Przygotowanie
- Cukinię kroimy w plastry
- Zieleninę drobno siekamy
- Ciecierzycę odcedzamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i masło)
- Kładziemy plastry cukinii i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę
- Dodajemy przyprawy (liść laurowy) oraz zieleninę i smażymy przez ok. 2 minuty
- Dodajemy ciecierzycę i sok z cytryny, mieszamy i smażymy przez ok. 2 minuty
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z cukinią lub z ciecierzycą.
Autor
Lista składników
- Cukinia zielona (500 g)
- Ciecierzyca z puszki (400 g)
- Masło (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Tymianek (świeży) (3 g)
- Liść laurowy (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.