Smalec i grzanki ze smalcu
Smalec i grzanki ze smalcu
Przygotowanie
- Słoninę mielimy w maszynce do mięsa na standardowym średnim sitku
- Wkładamy do garnka
- Ustawiamy na kuchence i ustawiamy mały ogień
- Co jakiś czas mieszamy
- Gotujemy 2 godziny
- Cedzimy tłuszcz przez metalowe cienkie sito do czystego garnka
- Skwarki zostawiamy na sitku aż całkowicie odcieknie tłuszcz, czyli jakąś godzinę
- Płynny tłuszcz gdy już trochę ostygnie, czyli tak po godzinie, można przelać do słoika (wcześniej słoik pęknie)
- Zimne skwarki przesypujemy do pudełka i wkładamy do lodówki
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Smalec i skwarki mogą być przechowywane w lodówce nawet przez miesiąc czasu.
Smalec możesz podać z pieczywem gryczanym (najlepiej domowym na zakwasie) – przepis znajduje się powyżej.
Autor
Lista składników
- Słonina z dzika (surowa) (250 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.