Słodko-kwaśny sos z cukinii
Słodko-kwaśny sos z cukinii
Przygotowanie
- Cukinię obieramy, kroimy na kawałki i przenosimy do garnka
- Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę
- Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w kostkę
- Paprykę kroimy w kostkę
- Wszystkie pokrojone warzywa przenosimy do garnka z cukinią, dodajemy sól i odstawiamy na ok. 2 godz.
- Po tym czasie wstawiamy garnek na kuchenkę i gotujemy przez ok. 40 minut
- Następnie zawartość garnka blendujemy na jednolity sos
- Do sosu dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut
- Sos przelewamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 15 minut w garnku z wodą
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz inne propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych sosów.
Autor
Lista składników
- Cukinia zielona (1500 g)
- Pomidor (1500 g)
- Papryka czerwona (1000 g)
- Przecier pomidorowy (500 g)
- Cebula (315 g)
- Cukier trzcinowy (165 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (150 ml)
- Czosnek (25 g)
- Sól kłodawska (18 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
- Papryka ostra mielona (proszek) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.