fbpx
logo
Szukaj
open close

Słodko-kwaśny kurczak z patelni

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca8243b5d-33aa-4809-8775-90aae4886644
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Słodko-kwaśny kurczak z patelni

Przygotowanie

  • Imbir z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy sos sojowy oraz ocet i mieszamy
  • Mięso oczyszczamy, przenosimy do miski i dokładnie mieszamy
  • Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso (marynaty nie wylewamy) i smażymy z każdej strony przez ok. 10 minut, co jakiś czas obracając
  • Do miski z marynatą dodajemy cukier oraz mąkę i dokładnie mieszamy, aż cukier się rozpuści
  • Następnie wlewamy sos na patelnię z mięsem i smażymy przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas obracając, aby mięso się dobrze pokryło sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Kurczaka możesz opcjonalnie posypać sezamem lub innymi nasionami. Podawaj kurczaka z ulubionymi dodatkami np. z ryżem i brokułami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Sos sojowy (20 g)
  • Ocet balsamiczny (12 ml)
  • Mąka kukurydziana (12 g)
  • Imbir korzeń (10 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Cukier trzcinowy (10 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Chrupiący kurczak na ostro

Na talerz wysypujemy mąkę, cukier oraz przyprawy (paprykę i tymianek) i dokładnie mieszamy Mięso kroimy wzdłuż na pół (lub rozbijamy (…)

WIĘCEJ >

Chrupiący kurczak z parmezanem

Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Blachę (…)

WIĘCEJ >

Kurczak curry ze smażonymi bananami

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę Owoce obieramy i kroimy w (…)

WIĘCEJ >

Cytrynowy kurczak w brokułach

Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i mieszamy z przyprawami. Brokuła dzielimy na małe różyczki i myjemy. Na patelni (…)

WIĘCEJ >

Kurczak curry z dynią i szpinakiem

Dynię obieramy i kroimy na drobne kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podobnie pierś z kurczaka. Czosnek i imbir (…)

WIĘCEJ >