Słodko-kwaśny kurczak z patelni
Słodko-kwaśny kurczak z patelni
Przygotowanie
- Imbir z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
- Dodajemy sos sojowy oraz ocet i mieszamy
- Mięso oczyszczamy, przenosimy do miski i dokładnie mieszamy
- Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso (marynaty nie wylewamy) i smażymy z każdej strony przez ok. 10 minut, co jakiś czas obracając
- Do miski z marynatą dodajemy cukier oraz mąkę i dokładnie mieszamy, aż cukier się rozpuści
- Następnie wlewamy sos na patelnię z mięsem i smażymy przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas obracając, aby mięso się dobrze pokryło sosem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Kurczaka możesz opcjonalnie posypać sezamem lub innymi nasionami. Podawaj kurczaka z ulubionymi dodatkami np. z ryżem i brokułami.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Sos sojowy (20 g)
- Ocet balsamiczny (12 ml)
- Mąka kukurydziana (12 g)
- Imbir korzeń (10 g)
- Czosnek (10 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Cukier trzcinowy (10 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.