Słodko-kwaśne pulpety wołowe
Słodko-kwaśne pulpety wołowe
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Do miski wkładamy mięso, wybijamy jajo, dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i całość dokładnie mieszamy
- Z masy mielonej formujemy pulpety i układamy w naczyniu żaroodpornym, a następnie wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut
- Co ok. 5 minut obracamy pulpety na druga stronę
- Papryki kroimy w słupki
- Ananasa kroimy na kawałki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy paprykę i podsmażamy przez ok. 2 minuty
- Dodajemy ananasa wraz z sokiem, cukier, ocet, sos sojowy, przecier oraz wodę i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
- Z piekarnika wyciągamy pulpety, polewamy sosem z patelni i wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 20 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pulpetów.
Pulpety możesz podawać z dodatkiem ryżu lub makaronu.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Wołowina mięso mielone (500 g)
- Ananas w puszce (225 g)
- Woda (125 ml)
- Papryka czerwona (100 g)
- Papryka zielona (100 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Przecier pomidorowy (30 g)
- Cukier trzcinowy (20 g)
- Sos sojowy (20 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.