fbpx
Szukaj
open close

Słodki chleb z dynią

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c78e88fab-2185-428e-bbec-0e49f8437cdb
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Słodki chleb z dynią

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 210 st. C
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia i posypujemy odrobiną mąki (pszennej)
  • Dynię obieramy i kroimy na kawałki, a następnie gotujemy ją przez ok. 10 minut (do miękkości)
  • Dynię odcedzamy i przenosimy z powrotem do ciepłego rondla
  • Dodajemy syrop klonowy i tłuczemy dynię, tak aby powstała gęsta masa z małymi grudkami
  • Pozostałą mąkę (pszenną) przesiewamy do miski z mąką (razową), przyprawami (solą) oraz pestkami dyni i całość mieszamy
  • Pośrodku formujemy zagłębienie, w które wkładamy masę dyniową, wlewamy wodę gazowaną i delikatnie mieszamy
  • Ciasto wykładamy na lekko podsypaną mąką stolnicę i formujemy podłużny bochenek
  • Ciasto przenosimy do formy, a na wierzchu robimy 3-4 nacięcia
  • Chleb wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i pieczemy chleb jeszcze przez ok. 10 minut
  • Następnie wyciągamy chleb z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia chlebów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dynia (400 g)
  • Mąka razowa (300 g)
  • Mąka orkiszowa (200 g)
  • Woda (125 ml)
  • Pestki dyni obrane (50 g)
  • Syrop klonowy (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel, Stolnica

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Wiejski chleb z kminkiem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy tłuszczem Do miski przesiewamy mąkę, (…)

WIĘCEJ >

Chleb gryczano-jaglany

Obie kasze dokładnie wypłukać na sicie jaglaną najlepiej zalać na chwilę wrzątkiem. Kasze przełożyć do miski i zalać wodą tak, (…)

WIĘCEJ >

Chleb dyniowy

W misce wymieszać wszystkie suche składniki. W oddzielnej misce połączyć jaja z miodem i dyniowym purée, a następnie dodać składniki (…)

WIĘCEJ >

Chleb gryczany na zakwasie – własnej roboty

Kaszę płuczemy na sicie pod strumieniem bieżącej zimnej wody Przekładamy kaszę do garnka, w taki sposób, żeby poziom był centymetr (…)

WIĘCEJ >

Chleb bananowy

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st.C Szykujemy blaszkę, wykładamy papierem do pieczenia Jajka wybijamy do blendera, dodajemy sól i (…)

WIĘCEJ >